Robotisering draagt bij aan ieder aspect binnen voedselproductie

Er zijn veel redenen om over te gaan op robotisering. In deze blog zullen we kort enkele redenen toelichten waarom voedselverwerkende bedrijven meer met robotisering zouden moeten doen en waarom nu.

Overal waar mensenhanden aan te pas komen, is er een risico op besmetting. Dit risico wordt kleiner als je robots het werk laat overnemen. De voedselveiligheid vaart er dus wel bij. Bovendien kunnen robots sneller werken en de productieketen verkorten, omdat organisatorische en logistieke stappen kunnen worden overgeslagen. Tracking en tracing gebeurt automatisch in goed ontworpen gerobotiseerde systemen. Dit verhoogt de transparantie van de keten. Bovendien kan voedsel verser worden verwerkt en hoeft het niet te worden ingevroren. Dit vergt minder energie in het productieproces, de opslag, het transport en bij de consument thuis omdat die het niet hoeft te laten ontdooien. Robotlijnen kunnen ook compacter werken, zodat voedsel dichter kan worden verwerkt bij de plaats waar het is geoogst, gevangen of geslacht. Al deze redenen leiden ook tot financiële voordelen voor de industrie.

Bovendien worden de arbeidsomstandigheden in het primaire proces, waar elk product wordt aangeraakt, er niet beter op. Fabrieken worden lawaaieriger, en de productiviteit moet blijven stijgen. De productie vindt bijvoorbeeld steeds vaker 24/7 plaats. Bovendien zijn de klimatologische omstandigheden slecht: het is niet ongebruikelijk dat het in de productieruimten tussen vier en zeven graden Celsius is, omdat er met verse producten wordt gewerkt. Beter voor de algemene voedselveiligheid, maar niet voor het welzijn van de werknemers.

Kortom, robotisering verbetert de veiligheid en de kwaliteit van het voedsel, maar ook van het leven van de mensen die het maken. Niet zeker waar of hoe te beginnen? Laat ons u helpen. Neem contact met ons op via info@sica-packaging.nl

Credits foto: https://www.gep.com