Overweegt u een cobot palletiser? Denk dan aan deze 7 zaken

Overweegt u een cobot palletiser? Denk aan deze 7 zaken om er zeker van te zijn dat u voor de juiste cobot-oplossing kiest die bij uw behoeften past:

1. De verscheidenheid van producten die gestapeld moeten worden
Het is belangrijk om een indicatie te hebben hoeveel verschillende producten en stapelpatronen u heeft. Op deze manier kunnen wij de juiste software voor u voorbereiden om een soepele installatie te garanderen die niet langer dan 1 dag duurt.

2. De dimensies van de producten
De tweede stap is het bepalen van de afmetingen van de geselecteerde producten. Wij adviseren om 3 producten van hetzelfde type tegelijk op te meten en het gemiddelde te nemen van de 3. Wij zien vaak dat dozen met ‘dezelfde’ afmetingen een afwijking hebben die de nauwkeurigheid van het stapelen negatief kan beïnvloeden. Met deze methode krijgt u het beste resultaat.

3. Extra dingen die gepalletiseerd moeten worden
Tussenlagen worden vaak gebruikt bij het palletiseren van blikken of emmers of wanneer de stapelhoogte hoog is (bijv. >2m) om de stabiliteit te vergroten. Deze vellen kunnen ook met de cobot gestapeld worden door gebruik te maken van een tussenlegvelmagazijn.

4. Type producten
De vacuümgrijper wordt vaak gebruikt door cobots om gesloten dozen te palletiseren. Maar wat als u een (gedeeltelijk) open doos of krat heeft? Geen paniek, onze vorkgrijper kan open dozen of kratten stapelen. De gripper kan worden gezien als een mini-vorkheftruck die zijn vorken onder de dozen schuift en met vacuümkracht ervoor zorgt dat de doos niet van de gripper valt.

5. De output van de producten p/m
Het is belangrijk te weten dat een cobot om veiligheidsredenen een snelheidslimiet heeft, zodat hekken niet nodig zijn en werknemers veilig rond het systeem kunnen werken. Als u 30 dozen p/m moet stapelen zal een cobot niet de juiste oplossing voor u zijn. De reden hiervoor is dat de cobotarm fysiek in staat is om deze snelheid te halen, maar dat het zonder (infrarood)hekken niet veilig zou zijn. Het gebruik van hekken in combinatie met een cobot is echter wel mogelijk en verhoogt de toch al hoge veiligheidsvoorwaarden.

6. Al ervaring met cobots?
Als u al enige ervaring hebt met een cobot, denk er dan aan dat de tweede implementatie nog gemakkelijker zal zijn. Als u nog geen ervaring hebt met een cobot, maak u dan geen zorgen, een cobot is gemakkelijk te implementeren en ermee te werken. De leverancier moet uw medewerkers een duidelijke en grondige training geven, zodat ze weten hoe ze met de cobot moeten werken en er de beste resultaten uit kunnen halen.

7. De support van uw werknemers
Deze is verreweg de belangrijkste om over na te denken, aangezien uw medewerkers degenen zijn die met de cobot gaan werken. Zorg ervoor dat je een duidelijk doel hebt gedefinieerd dat je wilt bereiken met de cobot en deel dit met je medewerkers. Zorg er bovendien voor dat u uw medewerkers voldoende tijd geeft om aan de cobot te wennen, zodat zij ook alle voordelen ervan zien en vooral gebruiken.