Overweegt u een cobot palletiser?

1. De verscheidenheid van de voorwerpen die gepalletiseerd  moeten worden
Het is belangrijk om een indicatie te hebben hoeveel verschillende dozen en stapelpatronen u heeft. Op deze manier kunnen wij de juiste software voor u voorbereiden om ervoor te zorgen dat de cobot precies doet wat het moet doen.

2. De afmetingen van de objecten
De tweede stap is het bepalen van de afmetingen van de geselecteerde objecten. Wij adviseren om 3 dozen van hetzelfde type tegelijk op te meten en het gemiddelde te nemen van de 3. We zeggen dit omdat we vaak zien dat dozen met ‘dezelfde’ afmetingen vaak een afwijking hebben. Omdat palletiseren zo nauwkeurig mogelijk moet, is het belangrijk dat de cobot precies weet waar hij de dozen moet pakken en stapelen.

3. Extra items die nodig zijn om te palletiseren
Tussenlegvellen worden vaak gebruikt bij het palletiseren van blikken of emmers of wanneer de stapelhoogte vrij hoog is (bijv. >2m) om de stabiliteit te vergroten. Deze vellen kunnen ook worden gestapeld met de cobot door gebruik te maken van een tussenlegvelbak die op de transportband is gemonteerd.

4. Oppervlak van de objecten
De vacuümgrijper wordt door cobots vaak gebruikt om gesloten dozen te palletiseren. Maar wat als je een (gedeeltelijk) open doos hebt? Geen probleem, met onze vorkgrijper kunnen we de dozen nauwkeurig stapelen. De gripper is als een mini vorkheftruck die zijn vorken onder de dozen duwt en vacuümkracht gebruikt om ervoor te zorgen dat de doos niet van de gripper zal vallen.

5. Snelheid van de producten
Het is belangrijk te weten dat een cobot om veiligheidsredenen een snelheidslimiet heeft. Als er 30 dozen per minuut gestapeld moeten worden zal een cobot niet de juiste oplossing voor u zijn. De reden hiervoor is dat de cobot arm fysiek misschien wel in staat is om deze snelheid te halen, maar dat het niet veilig is om dit te doen zonder (infrarood) hekwerk. Maar het gebruik van hekken in combinatie met een cobot is wel mogelijk en het verhoogt de toch al hoge veiligheidsvoorwaarden.

6. Eerdere ervaring met cobots
Als u al enige ervaring hebt met een cobot, onthoud dan dat de tweede implementatie nog makkelijker zal zijn. Als u nog geen ervaring hebt met een cobot, hoeft u zich geen zorgen te maken: een cobot is gemakkelijk te implementeren en ermee te werken.

7. Werknemer ondersteuning
Dit is de verreweg belangrijkste om over na te denken, aangezien uw werknemers degenen zijn die met de cobot aan de slag gaan. Zorg ervoor dat er een duidelijk doel hebt gedefinieerd is dat u met de cobot wil bereiken en deel dit met uw werknemers. Zorg er bovendien voor dat u uw werknemers voldoende tijd geeft om aan de cobot te wennen zodat ze ook alle voordelen ervan zullen inzien.