Minder verpakking, meer duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de consument. Zo wil de Nederlandse overheid, zoals vastgelegd in het Europees Convenant Verpakkingen, het gebruik van verpakkingsmateriaal beperken en hergebruik stimuleren. Ook consumenten willen minder verpakkingen. Uit onderzoek blijkt dat 66% van de Nederlanders minder plastic in verpakkingen wil. Je ziet daarom dat plastic vaker wordt vervangen door karton of andere verpakkingen die makkelijker te composteren of te recyclen zijn. Maar ook dan is goede consumentenvoorlichting belangrijk. In welke afvalstroom moet de verpakking? Wat kan worden hergebruikt?

Skinverpakkingen

Door de eerder genoemde ontwikkelingen zijn skinverpakkingen in opkomst: een verpakking die als een huid om een vers product zit en er geen lucht bij kan. Het plastic wordt op het product aangebracht met door een vacuüm- of krimpfolietechniek. Dit betekent dat alle lucht uit het verpakkingssysteem verdwijnt. Het plastic werkt dan als een soort huid en beschermt het product. De skinpack is vergelijkbaar met blisterverpakkingen, met 1 groot verschil. Waar de blisterverpakking gemaakt is van voorgevormd plastic, worden skinverpakkingen gevormd rond het product wanneer het wordt verpakt. Deze verpakkingsoplossing wordt meestal gebruikt met kleine en lichte producten. Dit is minder secuur dan met blisterverpakkingen, dus de skinverpakking wordt vaak gebruikt bij goedkope producten. Een eenvoudig voorbeeld is gesneden bacon in de supermarkt met een rug van karton en een plastic buitenverpakking. Een skinpack kan ook worden toegepast op klein handgereedschap, speelgoed of elektronica.

Impact

Met zo’n skinverpakking kan de hoeveelheid plastic aanzienlijk worden verminderd. Dit komt omdat er geen overtollig plastic wordt gebruikt. Een fabrikant moet echter flink investeren om het productieproces aan te passen. De reden hiervoor is dat er een speciale machine moet worden aangeschaft om producten op deze manier te verpakken. Echter, is de skin verpakking op zichzelf zeer voordelig. Dit heeft als gevolg dat u uiteindelijk kosten kan besparen.

Meer weten?

Wilt u weten welke stappen u kunt nemen om uw productieproces duurzamer te maken? Neem contact met ons op via info@sicapackaging.com

Wilt u meer lezen over duurzame verpakkingen? Neem dan eens kijkje op https://www.consumentenbond.nl/duurzaamheid/duurzame-verpakkingen 

Meer weten over SICA packaging & robotics? Lees meer hier https://sica-packaging.nl/sica/