SICA packaging & robotics in FD bijlage

Cobot: Hoe robot en mens samenwerken

In de FD bijlage van vrijdag 7 juli “Toekomst van de Economie” is een interview met Jeroen Calis, directeur/eigenaar van SICA packaging & robotics, opgenomen. Mocht u de bijlage van het FD niet gezien hebben, is onderstaand het interview integraal te lezen.

“Bij SICA packaging & robotics ontwikkelen ze totaaloplossingen waarbij cobot en mens samenwerken. De Ultimate Palletiser bijvoorbeeld maakt dat een robotarm nog flexibeler zijn werk kan doen. Hij neemt eentonig, zwaar werk uit handen, zoals bijvoorbeeld het op pallets stapelen van dozen, kratten, trays of emmers. Sinds kort is de machine uitgerust met een robotarm die tot wel 20 kilo tilt.

SICA packaging & robotics is in 2020 opgericht door Jeroen Calis, al decennialang actief in de wereld van de verpakkingstechnologie. “Ik zag dat er door het gebrek aan voldoende arbeidskrachten in de markt een groeiende behoefte was aan stan-daardoplossingen voor repeterende taken.”

Zijn bedrijf ontwikelde de Ultimate Palletiser. Een frame, uitgerust met lift waardoor de robotarm omhoog en omlaag kan, al naar gelang hoe hoog een pallet opgestapeld moet worden. Deze palletiser is uitgerust met niet zomaar een robotarm, maar met een Fanuc cobotarm. Cobot staat voor Collaborative Robot. Ze zijn handzamer en veiliger dan een gewone robot. Calis: “Onze cobot-toepassingen zijn daarom compact, flexibel en veilig in gebruik.” Er hoeft geen hek omheen en ze voldoen aan de ISO-normen en zijn volledig CE-gecertificeerd. “Om de veiligheid naar een nog hoger niveau te brengen, ontwerpen wij onze 3-D geprinte grippers met afgeronde hoeken zelf.”

 

Veelzijdig

Met de cobot-toepassingen van SICA packaging & robotics, zoals de Ultimate Palletiser, kunnen bedrijven het tekort aan personeel deels opvangen en tegelijk de ergonomie van hun werknemers verbeteren. De machines zijn eenvoudig te verplaatsen en vooral veelzijdig. Ze kunnen verschillende taken uitvoeren. “Je kunt enkele veelvoorkomende taken voorprogrammeren, maar een nieuwe taak kan eenvoudig ingeleerd worden”, zegt Calis. “Zie het als een medewerker die in het ochtendoverleg zijn werkzaamheden voorgelegd krijgt.”

De cobot kan zonder pauze 24/7 werken. “Als je bijvoorbeeld een Ultimate Palletiser met cobotarm inzet op een plek met twee- of drie-ploegendienst, is de investering al binnen een jaar terugverdiend.” Er is veel vraag naar de Ultimate Palletiser, een product van Nederlandse makelij, vertelt Calis. “Vooral in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie, waar we van oudsher sterk zijn.” Met de komst van de cobotarm die tot wel 20 kilo kan tillen, voorziet Calis een sterke stijging van de vraag.

Naast de productielijn

Behalve de Ultimate Palletiser is de cobot arm nog voor tal van andere pick-and-place handelingen te gebruiken. Zo wordt er momenteel gewerkt aan casepacking. Daarbij staat een een cobotarm naast de productielijn op een verplaatsbaar plateau, om bijvoorbeeld trays te vullen.

Op die manier werkt Sica niet alleen aan het veiliger werken, maar ook aan de problemen op de arbeidsmarkt. Want het valt niet mee om alle vacatures ingevuld te krijgen voor dit soort zware, repeterende en ergonomisch nadelige werk.”